Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 6782

Tarta ze szparagami, papryką i pomidorem

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 250 g śmietany 18%
  • 125 g sera mozzarella w kulce
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól najlepiej ziołowa, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 cały pomidor
  • 1 mała papryka czerwona
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    1. Na stolnicy wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami, rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto a następnie rozwałkować.
    2. Formę do tarty nasmarować masłem, po czym wyłożyć ją wcześniej przygotowanym ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.

  2. Szparagi:
    1. Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym przełożyć do niej szparagi na stojąco tak, aby główki wystawały ponad wodę. Końcówki szparagów są delikatne, wystarczy więc aby nieco zmiękły pod wpływem pary.

  3. Nadzienie:
    1. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
    Do jednego naczynia przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać startą mozzarellę, mąkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
    2. Paprykę czerwoną umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić paski. Pomidor oczyścić, umyć a następnie pokroić w półplastry.
    3. Nadzienie przelać do formy z ciastem, ułożyć na niej w dowolny sposób szparagi, pokrojoną paprykę czerwoną oraz pomidor.
    Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń