Do góry

Przekąski Przepis na:

tarta ze szpinakiem (spanakopitta)

Przepis dnia 2011-07-23
tarta ze szpinakiem (spanakopitta)

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 24033

prosta i smaczna

Składniki

  • 3 cebulki dymki pokrojone w drobne talarki
  • 2 kg grubo pokrojonego swiezego szpinaku
  • 3/4 szklanki drobno pokrojonego koperku
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej miety(mozna zastapic pietruszka)
  • 25-30 dag fety balkanskiej
  • 3-4 jajka
  • 1/2 kostki masla
  • oliwa z oliwek
  • sol i pieprz
  • 1/2 kg ciasta filo(rozmrozonego)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. szpinak dobrze umyty posypujemy 1 lyzeczka soli,ucieramy dlonmi tak,aby puscil sok,odstawiamy

  2. cebulke szklimy na oliwie,dodajemy dobrze odcisniety szpinak,zielenine i smazymy na bardzo malym ogniu przez 5 min.,tak aby nie stracil koloru

  3. ubijamy jajka,ktore nastepnie wymieszamy z drobno pokruszona feta,odrobina pieprzu i cala mieszanine laczymy ze szpinakiem

  4. zaroodporna forme smarujemy cieplym maslem i ukladamy polowe ciasta filo tzn.ukladamy po dwa kawalki i smarujemu je maslem(pedzelkiem) nastepne dwa itd. wykladamy mase szpinakowa i powtarzamy to samo z druga polowa ciasta

  5. wystajace czesci zawijamy do srodka,wierzch smarujemy maslem i kroimy nasza tarte na rowne kawalki,skrapiamy woda i pieczemy w 180C przez 45 min. na zloty kolor

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

czmamba 04 grudnia 2011 Trochę przesadzony przepis jak na tą porę roku!!! Gdzie te wszystkie świeże produkty????? Teraz to raczej powinien być przepis na surówkę z kiszonej kapusty!!!! Przyznam, że potrawa jest zapewne pyszna ale...... na inną porę roku....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 04 maja 2011 Za taki wypiek oddam każdy słodki... pyszności! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń