Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki grycznane z masłem orzechowym i bananem

Tartaletki grycznane z masłem orzechowym i bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 263

Dodano:

Odsłon: 1498

Kruche ciasto z mąki gryczanej, z masłem orzechowym, bananem i gorzką czekoladą.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KRUCHE CIASTO: (6 szt. średnica 12 cm)

    Mąkę, olej kokosowy, masło, cukier i żółtko umieścić w misce, połączyć ze sobą i szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić do zamrażalki na ok. pół godziny.
    Po tym czasie wyjąć ciasto, delikatnie rozwałkować i wykrawać koła o średnicy nieco większej niż średnica tartaletek. Wyłożyć nim foremki. Jeśli ciasto się rwie i ciężko go przenieść do foremek, można wylepiać je po kawałku. Przygotowane foremki z ciastem piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15-18 min.
    Gotowe ciastka wyciągnąć z pieca i pozostawić do wystudzenia.

  2. NADZIENIE:

    Banana zmiksować na mus z łyżką miodu.
    Na każdą tartaletkę nałożyć 2 łyżki masła orzechowego i delikatnie rozprowadzić go po całym ciastku. Jeśli masło jest za gęste i ciężko się nakłada można go odrobinę podgrzać, aby miało bardziej płynną konsystencję.
    Na masło orzechowe nałożyć po 2 łyżki musu bananowego i również rozprowadzić po całej powierzchni. Na koniec posypać startą gorzką czekoladą i udekorować listkami mięty.


    Gotowe ciastka schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń