Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarzin

Tarzin

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6373

Dodano: 11.03.2012

Odsłon: 12279

Pyszne danie z kuchni tunezyjskiej.Przepis dostałam od dobrej znajomej :) Dziękuję za niego bardzo! Dzielę się nim tutaj za wami bo jest to danie warte wypróbowania.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane, 300g
  • tuńczyk odsączony z wody lub oleju, 100g
  • Jaja, 5 szt
  • zieleniena : pietruszka lub koperek, 2 łyżki
  • parmezan( ew. inny ser do zapiekania ), 3 łyżki
  • sól, do smaku
  • szafran dla koloru ( ew czerwona papryka w proszku), 1g
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę,włożyć do miski,dodać rozdrobionego tuńczyka,posiekaną zieleninę ,wszystko razem wymieszać.

  2. Jajka rozbić,dodać sól,szafran i dokładnie ubić.Wlać do ziemniaków,dodać ser.Wymieszać całość i przelać do naczynia do zapiekania posmarowanego tłuszczem( olej lub margaryna).

  3. Piec w temp 175st ok 1h. DO momentu aż całość będzie złota i cała upieczona na środku.Pyszne na ciepło i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

chimerax 14 marca 2012 Świetny przepis. Wypróbowałam i bardzo dobrze smakuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 14 marca 2012 Nie przepadam za tuńczykiem, ale danie wygląda bardzo apetycznie. Wrzucam do ulubionych i może kiedyś się skuszę:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdula 12 marca 2012 Przepis bardzo podobny do hiszpańskiej tortilli, która bardzo często gości na moim stole. Tyle tylko, że ziemniaczki są podsmażane w plasterkach, cebulka duszona i po połączeniu z jajkami smażę coś na podobieństwo omletów. Można ją robić bez dodatków, lub jak kto woli dawać co się chce : tuńczyk, fasolka szparagowa, kurczak etc. Polecam, jest super na ciepło i na zimno.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 marca 2012 Połączenie ziemniaków z tuńczykiem to dla mnie coś nowego, bardzo ciekawe. Może wypróbuję na Wielkanoc ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń