Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tasiemki w beszamelu ze szparagami i bazylią"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Szparagi opłucz, oczyść i obierz do ok. 1/3 wysokości, ew. odetnij twarde końcówki. Obrane szparagi pokrój na duże kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Filety opłucz, wytrzyj, pokrój w bardzo drobną kostkę. Tak samo potnij boczek.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kosteczki boczku, wysmaż go na chrupko, zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień kurczaka. Dodaj czosnek i cebulę. Smaż kilka minut. Ponownie na patelnię włóż boczek. Posyp solą i pieprzem. W garnku rozgrzej masło. Oprósz je mąką. Zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z bulionem. Gotuj przez 2 minuty. Wymieszaj z mascarpone. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu.
Szparagi wrzuć do makaronu ok. 3 minuty przed końcem gotowania. Potem całość odcedź, osącz. Wymieszaj z podsmażonym kurczakiem i boczkiem. Polej sosem beszamelowym. Posyp wiórkami parmezanu oraz listkami bazylii.
ok. 40 minut. 1 porcja 950 kcal.Źródło: Tina