Do góry

Desery Przepis na:

Tęczowa pianka

Tęczowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1087

Dodano:

Odsłon: 765

Jedno z ciast, które zawsze było na naszych urodzinach. Ciasto z mojego dzieciństwa było na delikatnym biszkopcie z dwukolorową warstwową pianką, lekko skropione polewą czekoladową. Puszysta i delikatna pianka, lekka jak chmurka. Z juniorem postanowiliśmy się troszkę pobawić i zrobiliśmy zebrę i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle. Deser efektowny, nie za słodki, a wyglądem zachwyci nie jednego malucha.

Składniki

  • mleczko skondensowane niesłodzone 500 g
  • galaretki 3
  • gorąca woda 3 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na tortownicę 24-26 cm

    mleko skondensowane niesłodzone 500 g
    galaretki 3
    wrząca woda 3 szklanki
    Przygotowanie

    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie w trzech osobnych szklankach. Odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstej piany ( przed ubijaniem przez chwilę można schłodzić w zamrażarce ). Następnie pianę dzielimy na trzy równe części, przekładając do osobnych miseczek. Każdą z nich miksujemy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Galaretki wlewamy cienką strużką stale miksując. Na środek tortownicy wykładamy po parę łyżek każdego koloru, jeden na drugim tak, aby utworzyła się zebra. Deser chłodzimy w lodówce parę godzin lub całą noc, aż całkowicie stężeje.

    Na spód tortownicy można wyłożyć biszkopty lub herbatniki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 stycznia 2018 Minimum składników a jaki smaczny i ładnie wyglądający deserek :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń