Do góry

Desery Przepis na:

Tęczowy sernik z czarnymi malinami-bez pieczenia

Tęczowy sernik z czarnymi malinami-bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3157

Dodano:

Odsłon: 3963

zapraszam na pyszny sernik na zimno, idealny na letnie ciepłe dni :)

Składniki

  • Przepis na dużą tortownicę śr 26cm
  • WARSTWA ZIELONA -330g sera białego z wiaderka -1 galaretka agrestowa -250ml wrzątku -pół łyżki żelatyny
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany 18% -1,5 łyżki cukru pudru -troszkę zielonego barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru (można pomin
  • WARSTWA CZERWONA -330g sera białego z wiaderka -1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa lub poziomkowa -250ml wrzątku -pół łyżki ż
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany 18% -1,5 łyżki cukru pudru -troszkę czerwonego barwnika dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
  • WARSTWA ŻÓŁTA -330g sera białego z wiaderka -1 galaretka bananowa lub cytrynowa -250ml wrzątku
  • -pół łyżki żelatyny -2 łyżki kwaśnej śmietany 18% -1,5 łyżki cukru pudru -troszkę żółtego barwnika dla wzmocnienia koloru (można
  • DODATKOWO -500g czarnych malin (oczywiście można użyć zwykłych) -200ml śmietany 30%
  • -1 galaretka malinowa -okrągłe biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sernik składa się z 3 warstw o innych kolorach, jednak przygotowujemy je tak samo, zmieniając tylko kolor galaretki.
    Do przyrządzenia sernika potrzebujemy 1 kg sera w wiaderku i dzielimy go na trzy równe części (tu przyda się waga kuchenna)

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
    Biszkopty układamy na dnie tortownicy.

  2. I warstwa

    do miski dajemy ser, śmietanę, cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wrzątku, dodajemy żelatynę i barwnik, studzimy. Zimną, lekko gęstniejącą galaretkę dodajemy do sera i wszystko dokładnie miksujemy.
    Wykładamy na biszkopty, wsadzamy do lodówki do stężenia.

  3. Tak samo przygotowujemy II i III warstwę.

  4. Po stężeniu III warstwy układamy na niej czarne maliny (można użyć dowolnych owoców)

  5. W osobnej misce przygotowujemy galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu, i gdy zacznie tężeć wykładamy ją na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki.

  6. Gdy stężeje ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto rozetkami, ja dodatkowo w każdą rozetkę włożyłam malinę.
    Sernik jest łatwy, piękny i bardzo pyszny.
    Gorąco polecam, szczególnie na ciepłe, letnie dni :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń