Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu miętowe

Tiramisu miętowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1403

Dodano:

Odsłon: 2075

Inna wersja tradycyjnego Tiramisu, ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje.

Składniki

  • Biszkopt:5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Krem miętowy:750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru
  • Napar z garści listków miętych zaparzonych w 0,5 szklanki wrzątku, łyżeczka żelatyny rozpuszczona w tym naparze
  • 2 kieliszki nalewki miętowej wymieszanej z ¾ szklanki przegotowanej wody. Kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

  2. Upieczony wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty.
    Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą następnie wlać napar i ponownie wymieszać. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć nalewką, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym biszkoptem ponownie nasączyć nalewką posmarować kremem, przykryć biszkoptem nasączyć go nalewką i posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie kakao. Biszkopty jeżeli zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w lodówce.
    Smacznego :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń