Do góry

Śniadania Przepis na:

Tofucznica z suszonymi pomidorami

Tofucznica z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 22963

Dodano:

Odsłon: 1052

Dzisiaj zapraszam na wegańską wersję jajecznicy czyli smażone tofu. Takie śniadanie jest idealne dla wszystkich będących na diecie białkowo - tłuszczowej, wegan, ale także "wszystko jedzących", którzy chcą szybko zjeść smaczny i pożywny posiłek. Tofu jest świetnym wyborem na śniadanie, ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz E, a także składników mineralnych tj. fosfor, potas, magnez, żelazo czy wapń. Ten sojowy twarożek ma także niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawne. Tofucznica to idealny wybór na dzień dobry :)

Składniki

  • 200 g tofu
  • 2 szalotki
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • kurkuma
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwek z oliwek szklimy pokrojone drobno szalotki, dodajemy rozgniecione widelcem tofu oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko przez chwilę, aż tofu delikatnie zmięknie. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.

  2. Weganie polecają, aby do tofucznicy dodawać płatki drożdżowe oraz czarną sól. Wtedy jej smak będzie jeszcze bardziej podobny do zwykłej jajecznicy.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 16 maja 2017 Pomysł super, nie próbowałam jeszcze tofu w takim wydaniu. Wszystko przede mną ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 10 maja 2017 super ;-) i mega wegańskie danie,a tofu na ciepło jest takie przepyszne i cudnie smacznie doprawiłaś swoją tofucznicę...mniammm ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń