Do góry

Dania główne Przepis na:

TOŁPYGA POD WARZYWNĄ PIERZYNKĄ

TOŁPYGA POD WARZYWNĄ PIERZYNKĄ

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6833

Dodano:

Odsłon: 5186

Tołpyga to smaczna, delikatna ryba.Przyrządzona w marynacie musztardowej i warrzywami wzbogaca jej smak.

Składniki

  • filet z tołpygi, 0,5kg.
  • 1 cebula
  • BIAŁA CZĘŚĆ PORA
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skóry/400g/
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżka musztardy np,Sarepska
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • mąka do obtoczenia ryb
  • olej
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podzielić Rybę na części i posmarować marynatą z musztardy, tymianku, soli i pieprzu. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

  2. Cebulę i pora pokroić w półplasterki, czosnek posiekać i posypać solą.

  3. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać cebulę, por i czosnek i podsmażać ok. 5 minut.

  4. Następnie dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok.20 minut na małym ogniu.

  5. Śmietanę wymieszać z natką pietruszki i wlać do ryby. Delikatnie wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  6. Polecam na piątkowy obiad i życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 marca 2012 Widać ,że obiadek pyszny,zwłaszcza z rybą - potwierdzam że tołpyga jest bardzo smaczna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń