Do góry

Desery Przepis na:

Torcik adwokatowy

Torcik adwokatowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 5949

Szybkie, tanie, ale pasujące na wiele okazji.

Składniki

  • kakaowy/czekoladowy biszkopt w gotowych blatach, 2 blaty
  • Śmietana kremówka, 600 g
  • cukier puder, 3 łyżki
  • adwokat, 1 szklanka
  • żelatyna, 2 łyżki
  • brzoskwinie w syropie, 1 puszka
  • ziarenka kawy z czekolady np. dr oetker, do dekoracji
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozrobić w 4 łyżkach zagotowanej, gorącej wodzie.

  2. Śmietanę kremówkę (ja używam tej z piątnicy 36%, bo jest gęsta) ubić z cukrem pudrem na puszysty krem.

  3. Nadal ubijając śmietanę dodać adwokat - trafiłam na dosyć gęsty i polecam patrzeć na to kiedy się kupuje - oraz żelatynę. W tym momencie żelatyna powinna być już tylko lekko letnia.

  4. Brzoskwinie odsączyć, uzyskanym syropem nawilżyć biszkoptowe blaty.

  5. Połową kremu - może być odrobinę więcej - wysmarować pierwszy blat. Przykryć i posmarować drugi blat pozostałym kremem. Udekorować pokrojonymi brzoskwiniami i ziarnami kawy.

  6. Dać na trochę do lodówki - ja robię to ciasto dzień wcześniej, żeby mogło się dobrze "przegryźć" ;) )

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 06 kwietnia 2010 jak dla mnie bomba no i mój ulubiny smak adwokata

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń