Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Torcik czekoladowy"

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 750 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki likieru czekoladowego. Syrop: pół szklanki likieru czekoladowego
  • 2 łyżeczki żelatyny. Ponadto: 2 paczki rurek waflowych z czekoladą
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubijaj, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem, wymieszaj. Wlej do tortownicy (śr. 26 cm). Piecz 20 min w 175°C. Ostudź.

  2. Masa: żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Zalej niewielką ilością wrzątku, wymieszaj, ostudź. Śmietanę kremówkę ubij. Wlej żelatynę, wymieszaj. Masą posmaruj brzegi biszkoptu, przyklej rurki. Do reszty śmietany wlej likier, wymieszaj. Posmaruj ciasto. Schłodź.

  3. Syrop: żelatynę przygotuj w ten sam sposób jak do masy. Połącz z likierem. Syropem polej torcik, posyp czekoladową posypką.

  4. Czas przygotowania 65 min. Ilość porcji 10. Cena za porcję 2,20 zł.

  5. Przepis przysłała Małgorzata Zawadzka z Tarnowa Opolskiego.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń