Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowy na ostatki.

Torcik czekoladowy na ostatki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4281

Dodano:

Odsłon: 1610

Torcik sprawdził się na Walentynki, na urodzinach mojej córki, to i na ostatki da radę! Beza z prażonym orzechami plus puszysty mus czekoladowy. Torcik tak lekki, że sam leci do gąbki! Moje Walentynki dały mu radę zaraz po obiedzie. Tylko się oblizały. Mnie zostały okruchy orzechów :-(

Składniki

  • Beza:
  • 2 białka dużego jaja
  • 6 łyżek miałkiego cukru
  • 6 - 8 dag prażonych orzechów laskowych
  • Mus orzechowy:
  • łyżeczka żelatyny w proszku
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • łyżka kakao
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady - dobrej jakości
  • dwie łyżki kremu czekoladowo - orzechowego (np. Nutella)
  • dwie łyżki masła
  • małe opakowanie śmietanki - kremówki (ok. 200 ml)
  • Do przybrania:
  • 1 - 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru - pudru
  • 5 dag mielonych orzechów (prażonych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy wysyp na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 4 - 5 minut. Uważaj, aby się nie przypaliły.
    Otrzyj w rękach suchą skórkę i zmiel orzechy w blenderze - nie musi być całkiem drobno.
    Ubij białko na sztywną pianę, posyp cukrem i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj orzechy i dobrze wymieszaj.
    Narysuj na papierze do pieczenia 3 koła o średnicy ok. 20 cm i rozłóż na nich ubitą pianę równą warstwą.


  2. Piecz w 160 stopniach do chwili, gdy bezy będą zrumienione i suche (6 - 8 minut).
    Zdejmij na kuchenną kratkę i zostaw do wystudzenia.

  3. Do rondla wlej 2,5 łyżki wody i wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż utworzy się gęsty syrop (kropla syropu wpuszczona do zimnej wody powinna stworzyć małą kuleczkę).
    Ubij w misce jajka i wlewaj powoli do gotującego się syropu, cały czas intensywnie ubijając. Zdejmij z ognia i ubijaj, aż masa jajeczna będzie sztywna.
    Żelatynę rozpuść w małej ilości (łyżeczka) wody.

  4. Wlej rozpuszczoną żelatynę do gorącej masy jajecznej, dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę, Nutellę i dobrze roztrzep.
    Ubij masło na pianę i dodaj do masy.
    Dobrze wymieszaj.
    Ubij, nie za mocno, śmietanę i również dodaj do masy. Wymieszaj, aż cała masa będzie gładka.
    Zostaw do wystudzenia aby zgęstniała.

  5. Posmaruj bezy grubą warstwą musu i ułóż jedną na drugiej. Resztą musu posmaruj boki torcika.
    Zostaw do schłodzenia.
    Boki obłóż zmielonymi grubo, wcześniej uprażonymi orzechami, posyp wierzch kakao i cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń