Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Gosi.

Torcik Gosi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7920

Dodano:

Odsłon: 2899

Fajny, smaczny torcik, zrobiony na 11 urodziny córci. Delikatny o smaku czekolady i truskawek. Bardzo prosty, ale taki sobie życzyła Gosia:)

Składniki

  • biszkopt: 7 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 600 ml śmietanki tortowej 36 %
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka truskawkowa
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 100 czekolady białej
  • 250 g truskawek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy pianę z białek z cukrem, dodajemy żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy, wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, po wystudzeniu kroimy na trzy części.
    Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody a następnie uzupełniamy wrzątkiem do 1/3 wysokości szklanki.
    Wystudzony biszkopt nasączamy letnią galaretką, zostawiamy 4 łyżki galaretki do której dodajemy umyte, pokrojone na połowę truskawki.

  2. Rozpuszczamy czekoladę mleczną nad parą.
    Zimną śmietankę, a mianowicie 350 ml, ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy, następnie dodajemy płynną czekoladą mleczną i żelatynę(nie całą, zostawiamy 2 łyżki by dodać do białej masy) stale ubijając. Przekładamy biszkopt masą i od razu bierzemy się za rozpuszczenie białej czekolady. Ubijamy resztę zimnej śmietanki tj. 250 ml, dodajemy białą rozpuszczoną czekoladę i resztę żelatyny, ciągle ubijamy(jak jest za rzadka możemy wstawić na chwilę do zamrażalki). Dekorujemy boki i wierzch tortu, układamy truskawki oblane galaretką co zapobiegnie ich nadmiernemu wysuszaniu i puszczeniu soku. Wstawiamy torcik do lodówki by ładnie zastygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń