Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jeżynowo- karmelowy

Przepis dnia 2015-08-23
Torcik jeżynowo- karmelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1713

Dodano:

Odsłon: 4469

Przepyszny torcik jeżynowo karmelowy. Wprost rozpada się w ustach ;)

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • galaretka: 500 g jeżyn
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 płaskie lyżeczki zelatyny
  • minimalna ilość wody
  • Krem: 2 żółtka
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g czekolady karmelowej
  • 400 ml kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Na sam koniec dodać przesianą mąkę oraz kakao, wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół.

  2. Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a jeżyny rozpadną. Gotową masę zblendować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do musu jeżynowego. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej folią (bądź mniejszej) i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

  3. Krem: 100 ml kremówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Gdy kremówka będzie dobrze ciepła (nie doprowadzić do wrzenia) dodać do niej utarte żółtka, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gotowym kremem zalać połamaną czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową.

  4. Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość zalewamy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń