Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kokosowy

Torcik kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 15331

Pyszne kokosowo -śmietanowe ciacho:-), w sam raz na niedzielne popołudnia przy kawie :D

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka z jajek na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Stopniowo dodawać żółtka i wciąż ubijać. Do ubitej masy dodać połączone obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą) o średnicy 26cm i piec w 160-170 st.C około 30-45 min (wszystko zależy od piekarnika) do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić biszkopta i przekroić na dwa krążki.

  2. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę (można dolać mleka lub troszkę kremówki żeby po wystudzeniu była nadal dość płynna), wystudzić. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, wystudzić.

  3. Ubić śmietanę 30%, na koniec dodając cukier puder. Wlać do bitej śmietany biała czekoladę, wsypać wiórki kokosowe i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. NA koniec dolać zimną, płynną żelatynę i wymieszać. Wstawić krem do lodówki na około 20 min.

  4. Nasączyć dolny blat biszkopta słodką herbatą z cytryną. Połowę masy rozsmarować na biszkopcie, przykryć górnym krążkiem, ponownie go nasączyć. Pozostałą część kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub tak jak ja posiekanymi orzechami włoskimi i kakao.

  5. Smacznego :-)

  6. Przepis częściowo zaczerpnięty z ciasteczkolandia.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń