Do góry

Desery Przepis na:

Torcik leśny mech

Torcik leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 82

ciasto szpinakowe ze śmietaną...

Składniki

  • CIASTO:
  • szpinak mrożony - 35 dag
  • cukier - 20 dag
  • jajka - 4 szt
  • olej - 1 szkl
  • mąka pszenna - 1 szkl
  • mąka krupczatka - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki
  • KREM:
  • śmietana 36% - 500 ml
  • śmietan - fix - 3 szt
  • cukier puder - 3 łyżki
  • DODATKOWO:
  • owoc granatu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
    Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej.
    Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
    Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół.
    Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
    Śmietaną przekładamy pierwszą częśc ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.
    Na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastę oraz nasionami granatu.
    Schładzamy ok 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń