Do góry

Desery Przepis na:

Torcik makowy

Torcik makowy

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 22.10.2009

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Torcik makowy"

Składniki

  • 1/2 kg maku
  • 1/2 l mleka
  • 3-4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki kaka
  • 1 garść bakalii (orzechy
  • skórka pomarańczowa)
  • 40 ml rumu
  • 30 dag marmolady
  • wiórki
  • 1 op. kremu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mak wsyp do miski, zalej zimnym mlekiem i pozostaw, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Po tym czasie przepuść całość 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.

  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem. Dalej miksując, dodawaj masło. Następnie wsyp mąkę oraz kakao, zmiksuj. Dodaj białka (bez ubijania), zmielony mak oraz wybrane bakalie. Całość dokładnie połącz.

  3. Na koniec do masy na torcik makowy wlej rum (ewentualnie kilka kropli olejku rumowego bądź migdałowego). Raz jeszcze starannie wymieszaj. Przełóż ciasto do pokrytej pergaminem tortownicy. Piecz około 40 min w temp. 180 st.

  4. Ulubioną marmoladę (lub dżem) podgrzej. Posmaruj przestudzone ciasto. Odstaw do stężenia. Krem (np. waniliowy, śmietankowy) przygotuj wg przepisu. Posmaruj torcik, ozdób wiórkami czekoladowymi.

  5. Czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal, cena 1,70 zł.

  6. Dodawane do wielu świątecznych potraw rodzynki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przed użyciem namoczysz je w alkoholu: rumie, wiśniówce lub koniaku. Inny sposób na wzmocnienie ich aromatu to moczenie w wodzie z dodatkiem olejku zapachowego, np. migdałowego lub pomarańczowego.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń