Do góry

Desery Przepis na:

Torcik makowy z migdałami

Torcik makowy z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19056

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Torcik makowy z migdałami"

Składniki

  • pół kg maku
  • 40 dag cukru
  • 10 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 kropelki aromatu migdałowego. Krem: 2 szklanki cukru pudru
  • pół litra mleka
  • 2 kostki masła
  • 2 torebki budyniu migdałowego
  • 2 żółtka. Poncz: pół szklanki herbaty
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rumu
  • sok z połowy cytryny. Dekoracja: orzechy i płatki migdałowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłał Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi

  2. Ciasto: mak sparz, odcedź, dwukrotnie zmiel. Żółtka utrzyj z cukrem, dodając mak. Białka ubij, połącz z ciastem, dodaj bułkę tartą i aromat. Wlej do tortownicy. Piecz godz. w 180°C. Ostudź. Przekrój na 3 placki.

  3. Krem: budynie ugotuj na mleku wg instrukcji. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając, dodawaj po łyżce budyniu.

  4. Poncz: wymieszaj. Nasącz placki. Połową kremu przełóż placki makowe. Resztę rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Brzegi posyp makiem, udekoruj orzechami i płatkami migdałowymi.

  5. Czas przygotowania 120 min, ilość porcji 20, cena za porcję 2,20 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń