Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik malinowy"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 159
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 31
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 159
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 31
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim dno tortownicy, włóż do lodówki na ok. 30 min. Następnie spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź.
Przygotuj biszkopt. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Gorące ciasto ułóż na ściereczce posypanej cukrem wanilinowym, usuń papier, zwiń formując roladę. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem, zwiń. Pokrój na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Gdy wystygną, zmiksuj je z serkiem homogenizowanym. Dodaj umyte maliny, delikatnie wymieszaj.
Plastry rolady rozłóż na wystudzonym kruchym spodzie (kilka odłóż do dekoracji) i wylej tężejącą masę malinową. Na wierzchu rozłóż odłożone plastry rolady. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wierzch udekoruj startą białą czekoladą i malinami.
80 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie