Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Maślankowy z sezonowymi owocami i pełnoziarnistymi herbatnikami

Torcik Maślankowy z sezonowymi owocami i pełnoziarnistymi herbatnikami

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 1401

Dodano: 11.08.2017

Odsłon: 291

Uwielbiamy takie torciki, nie za słodkie, zimne i pyszne. Tortownica 23 cm

Składniki

  • Spód:
  • 130 gram masla
  • 150g herbatników pełnoziarnistych
  • Masa:
  • 750 ml maślanki
  • 300 ml śmietany min. 30%
  • 120g cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szkl. wrzątku
  • 2 śliwki
  • 2 morele
  • 10 winogron jasnych lub ciemnych
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szkl. malin
  • Do dekoracji
  • Garść borówek
  • Garść malin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka herbatników pełnoziarnistych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
    Nakładamy bok i dociskamy. Nadmiar odcinamy.
    Herbatniki drobno kruszymy najlepiej robotem bądź blenderem.
    Masło rozpuszczamy i zostawiamy aby ostygło.
    Jak już będzie chłodne mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, przekładamy do tortownicy, równo rozkładając i mocno dociskając.
    Wstawiamy do lodówki aż spód stężeje tak ok. 30 min wystarczy.
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątki i zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Maślankę miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.
    Gdy żelatyna będzie chłodna, dodajemy do maślanki oczywiście cały cas miksując.
    Gotową masę przelewamy na tortownicę z gotowym spodem.
    Owoce myjemy.
    Morele, śliwki kroimy w ósemki i wrzucamy do masy.
    Winogrona wrzucamy w całości tak samo jak maliny i borówki.
    Wstawiamy do lodówki aż całość lekko stężeje.

  3. Do miski wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i cukier.
    Dokładnie mieszamy.
    Wsypujemy maliny i borówki.
    Macerujemy owoce przynajmniej 15 min.
    Gdy masa lekko stężeje wierzch dekorujemy połamanymi herbatnikami i zmacerowanymi owocami.
    Wstawiamy do lodówki aż całkiem stężeje.
    Potem delektujemy się smakiem torcika :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń