Do góry

Desery Przepis na:

Torcik serowy z mirabelkami

Torcik serowy z mirabelkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4908

Dodano:

Odsłon: 2261

Torcik bardzo winny z serem i mirabelkami. Torcik z biszkoptem budyniowym.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 duży budyń czekoladowy(na 3/4 l)
  • -1 łyżka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera imperialu( można z wiaderka) -200 g. jogurtu greckiego
  • -200 ml. śmietanki 30 % -1,5 szklanki cukru pudru -2 cukry waniliowe
  • -1 śmietan-fix -4 łyżki żelatyny -ponad 1/2 szklanki wody
  • OWOCE:-500 g. mirabelek (po oczyszczeniu)
  • KREM Z MASCARPONE:-2 serki mascarpone-500 g.
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DO DEKORACJI:
  • -1/2 op. herbatników z kremem o smaku arbuzowo-miętowym-tj.150 g.
  • GALARETKA:
  • -1 galaretka pomarańczowa -1 szklanka wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać budyń z mąką i proszkiem i wymieszać łopatka. Przelać do tortownicy 29 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole.Piec ok.25 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.

  2. Mirabelko, wypestkować i jak można to zdjąć skórkę.

  3. krem serowy: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Ser zmiksować z jogurtem.Śmietankę w innym naczyniu, ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Potem porcjami dodawać ją do sera i miksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać mirabelki, lecz kilkanascie odłożyć do dekoracji.Łopatką delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim krążkiem i schłodzić.

  4. krem z mascarpone:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem, potem porcjami serka.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować. Wyłożyć do tortownicy.
    Ozdobić ciastkami i mirabelkami.

  5. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia. Polać po owocach i wokół ciastek.
    Torcik przechowywać w lodówce.

  6. Torcik kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń