Do góry

Desery Przepis na:

Torcik truskawkowo-bezowy

Torcik truskawkowo-bezowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 10440

Pachnie latem. Idealny na spotkania przy kawie. Wybaczcie zdjęcie - robione późno w nocy :)

Składniki

  • jajka, 4
  • cukru kryształu, 3/4 szklanki
  • cukru waniliowego, 1 torebka
  • sól, szczypta
  • mąki pszennej, 10 dag
  • mąki ziemniaczanej, 5 dag
  • gotowych bezików, 10 dag
  • proszku do pieczenia, 2 łyżeczki
  • śmietany kremówki, 600 ml
  • zagęstnika do śmietany, 1 torebka
  • truskawek, 25 dag
  • konfitury truskawkowej, 20 dag
  • tarta czekolada do dekoracji, pół tabliczki
  • biszkoptów okrągłych, opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z 4 łyżkami wody i szczyptą soli, 15 dag cukru i 3/4 torebki cukru waniliowego. Dodajemy żółtka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do dużej tortownicy, pieczemy 25 minut w temperaturze 175st. Studzimy i przekrawamy na 2 części.

  2. Ubijamy 400ml śmietany z resztą cukru waniliowego, zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy truskawki, a kilka zostawiamy do dekoracji.

  3. Spód ciasta smarujemy konfiturą i połową kremu z truskawek. Całość wykładamy szczelnie biszkoptami i smarujemy resztą kremu truskawkowego. Przykrywamy wierzchem biszkopta. Ubijamy resztę śmietany kremówki i smarujemy nią wierz ciasta. Posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy truskawkami i bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewoola 14 czerwca 2011 Powiem tak : mama doradziła żeby pokroić w kostkę i je wrzucić do ubitej śmietany i potem całość wymieszać łyżką. Nie posłuchałam i truskawki zmiażdżyłam widelcem - wyszedł zwykły krem. Myślę, że efektowniej by wyglądał z kawałkami truskawek. Następnym razem zrobię jak mama radziła ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 14 czerwca 2011 dzieki za odp. ale jeszcze 1 pytanko ... czcy te truskawki to maja byc pokrojone i dodane do b.smietany czy maja byc lekko zmiksowane dziekiiii,sory,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewoola 13 czerwca 2011 @kstr54 Ja nie próbowałam łączyć śmietanki z galaretką, jednak wiem, że ludzie tak robią :)

torcik jest na prawdę super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 13 czerwca 2011 spoko i tak wygląda bardzo zachęcająco:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 13 czerwca 2011 Witam! mam pytanie czy mozna dodac do kremu tezejaca galaretke owocowa(truskawkowa), dla pewnosci,ze bedzie bardziej trzymac??jakie jest Twoje zdanie,pozdrawiam aaaa, tort wyglada super mysle,ze jeszce bardzie smakuje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kathleen 13 czerwca 2011 Zdjęcie jest absolutnie w porządku :) I może nawet lepiej, że robione taką późną porą. Jaka szkoda, że na czas lata daję sobie szlaban na robienie takich wypasionych słodkości...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń