Do góry

Desery Przepis na:

Torcik W-Z

Torcik W-Z

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 139

Dodano:

Odsłon: 2532

Kakaowe ciasto przełożone bitą śmietaną i polane czekoladą.

Składniki

  • mąka 1 szkl
  • cukier 0,75 szkl.
  • masło roztopione 40 g
  • kakao 2,5 łyżki
  • jaja 6 szt.
  • śmietana kremówka 0,5 l
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • cukier puder 2 łyżki
  • czekolada gorzka 60g
  • czekolada mleczna 60g
  • mleko 2 łyżki
  • wiśniówka do nasączenia
  • wiśnie z zalewy alkoholowej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając połowę cukru. żółtka utrzeć z resztą cukru. Połączyć obie masy, dodać suche, przesiane składniki (mąkę i kakao) oraz masło. Wylać do natłuszczonej tortownicy, piec 30 min w 180 stopniach.

  2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Zelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z śmietaną.
    Ciasto podzielić na 2 blaty, nasączyć wiśniówką rozpuszczoną w przegotowanej wodzie (w proporcji pół na pół). Na Jeden blat ciasta nałożyć krem (zostawiając 5 łyżek do dekoracji), przykryć drugim blatem.

  3. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Udekorować wierzch ciasta czekoladą, bitą śmietaną i wiśniami z zalewy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń