Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1557

Dodano:

Odsłon: 7673

Kruchy ciasteczkowy spód, pyszna masa z mascarpone i bitą śmietaną, jeżyny

Składniki

  • 200g herbatników maślanych, 200g masła,
  • 250g serka mascarpone, 330ml śmietany 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru, 2 szklanki jeżyn,
  • 150ml wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny,
  • dodatkowo: jeżyny płatki migdałów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
    następnie przesypujemy do garnka.
    Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy -
    ma powstać jednolita masa!
    Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
    Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki -
    schłodzi się i stwardnieje.

    Schłodzoną śmietanę ubijamy.
    Do gotowej dodajemy puder i miksujemy.
    Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone -
    miksując na mniejszych obrotach.

    Żelatynę zalewamy odrobiną wody, i podgrzewamy w mikrofali na największych obrotach.

    Jeżyny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz.
    Podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
    Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serowo-śmietankową.
    Na górę nakładamy mus z jeżyn, i chłodzimy w lodówce.

    Przed podaniem boki torciku posypujemy płatkami migdałów,
    i ozdabiamy jeżynami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń