Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z kremem ajerkoniakowym

Torcik z kremem ajerkoniakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Torcik z kremem ajerkoniakowym"

Składniki

  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 opak. cukru waniliowego
  • po 10 łyżek mąki pszennej i kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • szkl. ajerkoniaku
  • 2 szkl. śmietany
  • 1/4 białej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekaj tabliczki gorzkiej czekolady. Włóż do rondelka, dodaj masło. Postaw rondelek w większym garnku z gotującą się (na małym ogniu) wodą i mieszaj, aż czekolada się roztopi.

  2. Wbij jajka do miski, dodaj cukier i opak. cu kru waniliowego. Miksuj, aż masa zrobi się jasnokremowa (ok. 2 minut).

  3. Cały czas miksując, dodawaj małymi porcjami oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec wlej połowę przestudzonej masy czekoladowej.

  4. Włóż ciasto do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy. Piecz 30 minut w 180 st. C. Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody, podgrzej i rozpuść. Ubij śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym. Wymieszaj z ostudzoną żelatyną i ajerkoniakiem. Włóż krem do lodówki na 20 minut.

  5. Ostudzone ciasto przetnij na dwa blaty. Na jednym rozsmaruj krem i przykryj drugim blatem. Kremem posmaruj boki tortu. Na wierzchu rozprowadź pozostałą masę czekoladową.

  6. Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę. Zrób nią wzory na ciemnej czekoladzie.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń