Do góry

Desery Przepis na:

tort

tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 10866

pyszny torcik urodzinowy

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: jaja 5 szt i cukier 250 g oraz szczyptę soli zmiksować mikserem

  2. potem dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować

  3. zmiksowaną masę wylać do tortownicy piec w 180 st przez 40 min wyjąć z piekarnika wystudzić.

  4. PRZYGOTOWANIE PONCZU: Wycisnąć pomarańcze, łyżeczkę cukru i cukier waniliowy,dodać wódkę wymieszać składniki aby cukier się rozpuścił.

  5. PRZYGOTOWANIE MASY: jajo, zoltka i cukier puder zmiksować na parze, ostudzić

  6. masło rozetrzeć w naczyniu dodać masę jajeczną przygotowaną z cukrem na parze, dodać mleko w proszku a potem serek (ważna kolejność żeby się nie zważyło) ja do części masy dodałam barwnik ale nie jest to koniecznie

  7. Biszkopt przeciąć na pol bądź na 2 razy ja prześciełam na 2 bo mam wysoką formę.nasączyć ponczem posmarować trochę masą i obłożyć pokrojonymi w plastry truskawkami, położyć kolejny krążek ciasta i zrobić tak jak poprzedni ( jeśli przecięty jest na 2 razy) górną i ostatnią część ciasta nasączyć ponczem i cały tort posmarować masą. boki ciasta obłożyłam białą czekoladą ale można czarną czekoladą, wiórkami kokosowymi kolorowymi cukiereczkami itp. Górę ciasta udekorować wg uznania ja udekorowałam masa przy pomocy dekoratora oraz zrobiłam róże z brzoskwi z puszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń