Do góry

Desery Przepis na:

Tort 2w1 czekoladowo-galaretkowy

Tort 2w1 czekoladowo-galaretkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3936

Dodano:

Odsłon: 196

Tort czekoladowy w torcie serowo-galaretkowym.Tort mały w dużym z dekoracją galaretkową.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE NA MAŁY TORT:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -50 g. marsła -4 jajka
  • -80 g. cukru pudru -1 cukier waniliowy -50 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -4 łyżki dżemu pomarańczowego -2 łyżki gorącej wody
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 biała czekolada
  • -1 śmietan-fix -50 g. cukru pudru -1 serek Mascarpone -250 g.
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • KÓŁKA GALARETKOWE:
  • -1 galaretka wiśniowa -1 pomarańczowa -1 miętowo-jabłkowa
  • -1 turkusowa -1 blue ocean- do każdej 1 szklankę gorącej wody
  • MASA SEROWA:-1 kg. sera z wiaderka
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 szklanka cukru pudru -1 śnieżka
  • -3 łyżki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody -skrawki galaretek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto czekoladowe-Czekolady wraz z masłem rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego. Dodać tutaj żółtka i wymieszać.
    Białka wlać do większej miski.Ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Zmniejszyć mikser na niskie obroty i dodawać po trochu czekolady z żółtkami.Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i ją delikatnie wkręcić. Starać się nie za długo. Wylać tortownicy 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.
    Piec w 175*ok.25-30 min.Ciasto po upieczeniu, odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.
    Ciasto przekroić na pół.

  2. Dżem wymieszać z wodą i nasączyć jeden krążek ciasta w tortownicy.

  3. krem czekoladowy-Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Dodawać po łyżce serka i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć krem na ciasto w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem ciasta.Schłodzić w lodówce.

  4. Zdjąć obręcz z tortownicy.

  5. Większą tortownicę 27 cm.wyłożyć folią spożywczą i zabezpieczyć wyżej boki.Torcik włożyć w środek tortownicy.

  6. Każdą galaretkę rozpuścić ze szklanką gorącej wody. Przelać do talerzy i odstawić do przestygnięcia, potem schłodzić w lodówce do zestalenia.

  7. Foremką powycinać kółka.Kółeczka galaretkowe,odłożyć na tacki.Skrawki galaretki, pokroić w kostkę.

  8. masa serowa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Odstawić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Łopatką wmieszać skrawki galaretek. Zaraz wkładać ser między przestrzeń, torciku a tortownicą. Wyłożyć resztę kremu na torcik, ale jeszcze nie rozsmarowując na boki. Na boki układać galaretkowe kółka i do nich rozsmarować krem.Teraz można wyrównać i ułożyć resztę kółek na górę, lekko wciskając.Cały tort schłodzić całą noc w lodówce.

  9. Zdjąć obręcz i zabezpieczenia a tort ułożyć na paterze.

  10. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń