Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy

Tort bezowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 60

Wypróbowany przepis na "Tort bezowy"

Składniki

  • Beza: 8 białek
  • 40 dag drobnego cukru
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • półtorej łyżeczki octu lub soku z cytryny. Krem: 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • łyżka oleju
  • 12
  • 5 dag serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • borówki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Beza: białka ubijaj na sztywno, dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszaj. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o śr. 25 cm. Uformuj z piany dwa koła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 5 min. Zmniejsz do 120°C, susz półtorej godziny.

  2. Krem: z cytryn zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, wlej do garnka. Dodaj cukier, żółtka, jajka i mąkę ziemniaczaną. Mieszając, zagotuj. Dodaj olej, wymieszaj, gotuj około dwóch minut, aż krem zgęstnieje. Ostudź. Krem zmiksuj, dodając serek mascarpone.

  3. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj do kremu, wymieszaj. Ostudzone blaty bezowe posmaruj kremem, ułóż jeden na drugim, lekko dociśnij. Udekoruj borówkami.

  4. Czas przygotowania 120 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń