Do góry

Desery Przepis na:

Tort Borówkowy

Tort Borówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 108

Dodano:

Odsłon: 6662

MNIAM!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt ciemny z 6 jaj: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na półsztywną pianę, dodać szklankę cukru, ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać szklankę mąki wymieszaną z dwoma łyżkami proszku i kakaem. Piec w 180 stopniach przez 40 min. Gdy ostygnie przekroić na dwie części.

  2. Biszkopt jasny z 3 jaj: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na półsztywną pianę, dodać pół szklanki cukru, ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać pół szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką proszku. Piec w 180 stopniach przez 25 min.

  3. Masa: Ubić śmietanę ze śmietanfixem. Ja dodaję jeszcze cukru waniliowego.

  4. Wódkę, wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać razem i tak przygotowanym ponczem nasączać każdy blat biszkoptu.

  5. Ciemny blat posmarować dżemem na to ułożyć połowę śmietany i przykryć jasnym blatem. Na jasny blat wysypać borówki, posmarować resztą śmietany i przykryć ciemnym blatem. Cały tort wysmarować masą budyniową lub utartym masłem z cukrem. Ważne, żeby to nie była śmietanka!

  6. Masa cukrowa: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie postawić nad gorącą wodą na gazie i mieszać. Dodać glukozę, ponownie mieszać i uważać, żeby się nie zagotowało! Dodać Plantę (koniecznie Plantę, chodzi o kolor, jest biała!). Przestać ogrzewać zanim się całkowicie rozpuści. Dodać olejek i chłodną papkę wylać na cukier puder. Wyrabiać ciasto podsypując co jakiś czas pudrem. Rozwałkować na foliach spożywczych i ładnie przenieść na nasz tort. Można się bawić jak plasteliną, ja dodałam trochę galaretki z owoców leśnych i otrzymałam różowe róże. I galaretki agrestowej do listków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

andzia7 27 lipca 2012 prosze poprawic na 2 lyzeczki proszku w ciemnym ciescie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 23 maja 2011 śliczny :) , a w przekroju musi bosko wyglądać, że o smaku nie wspomnę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kicia1 21 maja 2011 Kręci mnie to borówkowe wnętrze...mniam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń