Do góry

Desery Przepis na:

Tort Bożonarodzeniowy

Tort Bożonarodzeniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4333

Dodano:

Odsłon: 8944

W święta jak to w święta, obowiązkowo muszą być jakieś słodkie wypieki. Może warto przygotować coś wyjątkowego. Dzisiaj przedstawiam Wam propozycje na tort. Jest trochę pracochłonny, a do tego baaardzo kaloryczny, ale w końcu to są święta :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt.
  • Mąka pszenna wrocławska 1 szklanka
  • Cukier 1 niepełna szklanka
  • Kakao ciemne 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • WARSTWA SUCHARKOWO-CZEKOLADOWA
  • Sucharki 1/3 opakowania
  • Krem czekoladowo-orzechowy (do smarowania) ok. 500 g.
  • MASA ŚMIETANOWA
  • Śmietanka kremówka 30% 250 ml.
  • Mascarpone 250 g.
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • KREM ZWYKŁY
  • Margaryna "Kasia" 150 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cukier 1 łyżka
  • Kakao 1-2 łyżki
  • DODATKI
  • Wiśnie drylowane 1 słoik litrowy
  • Ulubiony alkohol 2-3 łyżki
  • Orzechy włoskie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Białka ubijać na sztywną pianę, po chwili dodać cukier i żółtka, ubijać do momentu powstania puszystej masy.
    Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
    Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. (do suchego patyczka).
    Zimny biszkopt przekroić na pół. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem wymieszanym z wodą.

    WARSTWA SUCHARKOWO-CZEKOLADOWA
    Krem czekolado-orzechowy rozpuścić (najwygodniej w kuchence mikrofalowej)
    Sucharki pokruszyć, najlepiej przy pomocy tłuczka do mięsa.
    Rozpuszczony krem wlać na sucharki i dokładnie wymieszać.
    Gotową masę rozłożyć równomiernie na części biszkoptu, pozostawić do wystygnięcia.

    MASA ŚMIETANOWA
    Śmietankę 30% ubić mikserem, po chwili dodać cukier i mascarpone, dalej ubijać, aż powstanie puszysta masa.

    KREM ZWYKŁY
    Margarynę (najlepiej miękką) zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i kakao na pulchną masę.

    PRZEŁOŻENIE TORTU

    1. Biszkopt
    2. Masa śmietanowa
    3. Biszkopt
    4. Warstwa sucharkowo-czekoladowa
    5. Wiśnie drylowane
    6. Biszkopt
    7. Krem zwykły, orzechy włoskie, wiśnie.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń