Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 171

!!!

Składniki

  • biszkopt jasny i ciemny (przepis: https://smaker.pl/przepis-biszkopt-jasny-i-ciemny,165316,osiejka.html)
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • galaretka brzoskwiniowa
  • galaretka cytrynowa
  • budyń śmietankowy
  • opakowanie rurek czekoladowych
  • 1/2l mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 kostki masła
  • kulki czekoladowe
  • woda z sokiem z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upieczone biszkopty przekrój na pół. Na dnie tortownicy umieść folię spożywczą i włóż część ciemną ciasta.

  2. Przygotuj domowy budyń:
    z 0,5 l mleka odlej pół szklanki resztę zagotuj. Podczas gdy mleko będzie się gotować sporządź masę z 2 żółtek, pół szkl. mleka , 3 łyżek mąki ziemniaczanej i szkl. cukru. Mieszaj energicznie do połączenia się wszystkich składników. Gdy mleko się zagotuje wlej je do masy i energicznie mieszaj aż zgęstnieje. Następnie przelej do garnka po mleku i zagotuj. Uważaj aby się nie przypalił!!
    Odstaw do ostygnięcia. Zimny budyń utrzyj z kostką masła na puszystą masę.


    wersja 2
    *Do gorącego budyniu wrzucaj po kawałku masła i mieszaj.
    Odstaw do ostygnięcia

  3. Przygotuj masę brzoskwiniową:
    Odlej sok z brzoskwiń, owoce zostaw do dekoracji.
    Wlej cały sok do garnka powinna być go szklanka, jeżeli mniej to nic nie szkodzi. Przyjmując że była to szklanka wlej tyle samo wody. Po czym odlej pól szklanki soku z wodą i rozmieszaj w tym budyń śmietankowy.
    Gdy woda z sokiem się zagotuje wlej do tego rozmieszany budyń i energicznie mieszaj, następnie wsyp galaretkę brzoskwiniową ponownie wymieszaj energicznie i dodaj 1/2 kostki masła dalej mieszając. Po połączeniu odstaw do ostygnięcia. Uwaga !!! w przypadku tej masy wylewamy ją gdy jest jeszcze delikatnie ciepła musi być jeszcze delikatnie lejąca aby dobrze ją rozmieścić na biszkopcie.

  4. Zrób galaretkę brzoskwiniową według przepisu odstaw do częściowego zastygnięcia. Pilnuj aby nie stężała całkowicie ma być lejąca.

  5. Pokrój brzoskwinie w cienkie plasterki.

  6. Gdy wszystkie masy są gotowe możemy składać Nasz tort.
    Możemy nasączyć każdą z 4 części ciasta na 2 sposoby:
    1. tradycyjnie po każdej warstwie ciasta delikatnie pryskamy miksturą wody z sokiem z cytryny.
    2. tort dopiero po całkowitym złożeniu nasączamy za pomocą strzykawki i grubej igły , którą wbijamy w każdy blat. (ja wybieram tą opcję )

  7. Jeżeli wybraliśmy opcję 1 to nasączamy ciemny biszkopt znajdujący się już w naszej tortownicy na który wykładamy 1/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy białym biszkoptem możemy nasączyć ale bardzo delikatnie i wykładamy masę brzoskwiniową (lejąca).
    Przykrywamy ciemnym biszkoptem , nasączamy i wykładamy ponownie koleją część masy budyniowej i układamy na niej nie regularnie plasterki brzoskwini ok. 6-8 plasterków, delikatnie zatapiając je w masie. Ponownie biszkopt jasny i jego nasączenie i masa budyniowa którą w tym momencie rozsmarowuję na boki po zdjęciu wcześniejszym obręczy tortownicy.

  8. Dekorujemy tort dookoła obkładając rurkami lub obsypując wiórkami, biszkoptem lub migdałami. Na samą górę układamy plasterki brzoskwiń i zalewamy galaretką brzoskwiniową.(Dodatkowo do dekoracji użyłam kulek czekoladowych i dla wzmocnienia ozdoby z rurek użyłam wstążki.) Odstawiamy tort do schłodzenia.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń