Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-bakaliowy

Tort czekoladowo-bakaliowy

Autor: ewakarpinska26

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 115

Dodano: 25.06.2010

Odsłon: 905

Bardzo dobry

Składniki

  • 1.Biszkopt; 6 jajek,po 15 łyżek cukru i mąki,łyżeczka octu i jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2.krem:1i1/4kostki masła,2 żółtka,6 łyżek mleka,2łyżki kakao,3/4szklanki cukru,1opakowanie galaretki owocowej,po 5dag ro
  • 3.polewa:5dag kakao,3łyżki mleka,15dag cukru pudru, łyżka masła.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno,wsypać cukier i dalej ubijać.Następni dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki,cały czas mieszając.Na koniec wlać ocet,wymieszać.Upiec biszkopt w średniej tortownicy w temperaturze 180 stopni celciusza.Wystudzić i pokroić na 3 krążki.

  2. mleko,cukier,kakao i ćwierć kostki masła zagotować mieszając,następni ostudzić.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.Pozostałe masło utrzeć na puch,dodawać żółtka i po łyżce masy kakaowej.Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną,ale płyną galaretkę i wódkę.Rodzynki sparzyć i osączyć,obrane migdały i orzechy posiekać,wymieszać z kremem.Krążki biszkoptu przełożyć masą.

  3. Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając.Oblać tort polewą i dowolni udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń