Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla zasłużonego emeryta-duży

Tort dla zasłużonego emeryta-duży

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 512

Tort z trzema różnymi biszkoptami i dwoma kremami. Tort z rozetkami i dekoracją z mleka w proszku. Tort na większą pożegnalną imprezę, zrobiłam dla koleżanki.

Składniki

  • BISZKOPT 1 :
  • -4 jajek -150 g.cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT 2:
  • -4 jajek -150 g.cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -30 g. posypki mocno kolorowej-cukrowej
  • BISZKOPT 3 :
  • -4 jajek -150 g.cukru -80 g. mąki tortowej -1 łyżka
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -220 g. 100 % owoców brzoskwiń -220 g. 100 % owoców wiśni
  • KREM JAGODOWY:
  • -750 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -500 g. serka mascarpone -150 ml. frużeliny z czarnych jagód
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM MICHALKOWY:
  • -750 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -500 g. serka mascarpone -30 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wody -12 szt. cukierków Michałków,białych
  • OBŁOŻENIE:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -125 g. serka mascarpone
  • -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • ROZETKI:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -125 g. serka mascarpone
  • -1 krem malinowy do tortów w proszku
  • MASA PLASTYCZNA Z MLEKA W PROSZKU:
  • -300 g. mleka w proszku -300 g. cukru pudru
  • -parę łyżek mleka w płynie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarni, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Można upiec dzień wcześniej. Następne biszkopty upiec tak samo.

  2. Do tej samej blaszki, ułożyć jasny biszkopt, lecz blaszkę zabezpieczyć grubiej i wyżej papierem.
    Posmarować musem brzoskwiniowym.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Ciągle miksując, dodawać porcjami serek i frużelinę.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć na biszkopt w blaszce.

  4. Przykryć biszkoptem z posypką.Posmarować musem wiśniowym.

  5. krem michałkowy-Postąpić jak z kremem jagodowym. Z tym, że na sam koniec wmieszać posiekane czekoladki.
    Przykryć ostatnim, ciemnym biszkoptem lecz dołem do góry.Schłodzić kilka godzin w lodówce.

  6. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić,"do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier.

  7. obłożenie- Śmietankę z serkiem zmiksować z kremem w proszku. Posmarować cały tort.

  8. rozetki- Postąpić jak z kremem na obłożenie.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki wokół tortu. Dobrze by było ten krem w proszku przesiać, bo zawiera kawałeczki malin, które zatykają tylkę.

  9. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Masę zafarbować barwnikami jadalnymi. Rozwałkowywać masę, wycinać foremkami i formować kwiatki.

  10. Zrobić resztę dekoracji, listki i napis. Dekoracje robimy wcześniej i przetrzymujemy w lodówce.

  11. Na gotowym torcie ułożyć dekoracje.Tort przetrzymywać w lodówce.

  12. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń