Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''dyplomat''

Tort ''dyplomat''

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4902

Dodano:

Odsłon: 2522

Tort bardzo delikatny i bardzo pyszny.Tort z owocami, obłożony podłużnymi biszkopcikami.

Składniki

  • BISZKOPT I BISZKOPCIKI:
  • -6 jajek -130 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -60 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania biszkopcików
  • KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
  • -3 szklanki mleka -5 żółtek
  • -2 budynie waniliowe -3/4 szklanki cukru
  • -660 ml. śmietanki 30 % -1 jogurt grecki-400 g. -100 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -5 łyżek żelatyny-3/4 szklanki wody
  • OWOCE:
  • -1 puszka ananasa(-7 plastrów do dekoracji)
  • -1 puszka mandarynek -1 kiwi -parę wiśni albo malin
  • DEKORACJA:
  • -odłożone 7 plastrów ananasa -1 galaretka malinowa -1 kiwi -wstążka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąkę i proszkiem, wymieszać delikatnie łopatką. 1/3 wylać do tortownicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.15 min. w 175*.

  2. biszkopciki: Resztę ciasta przekładać do woreczka cukierniczego bez ozdobnej końcówki. Wyciskać w odstępach biszkopciki. Przez sitko posypać cukrem pudrem

  3. Piec ok. 10 min. w 175 *.Sprawdzać żeby się nie przypaliły, ani żeby nie były surowe. Biszkopciki są bardzo delikatne a każdy piec inaczej piecze.Odklejać biszkopciki i układać do przestygnięcia.

  4. krem:
    Żółtka rozetrzeć z cukrem, budyniem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń, ciągle mieszając.
    Budyń ostudzić mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

  5. Jak budyń stygnie to pokroić odsączonego ananasa, ale 7 szt. zostawić całych do dekoracji. Odsączyć mandarynki i 1 albo 2 razy przekroić.Kiwi obrać i pokroić w kostkę.Wiśnie odsączyć.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt i ubić. Potem dodawać porcjami budyń i ubić. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
    1/3 kremu wyłożyć na biszkopt w tortownicy, zabezpieczony folią wyżej. Posypać 1/2 owocami.

  6. Wylać następne 1/3 masy i posypać resztą owoców.

  7. Na górę wylać resztę kremu i ułożyć ananasa. W środki ponalewać tężejącą czerwoną galaretkę. Ja przed nalałam do foremki silikonowej. Można zamiast galaretki powkładać świeże maliny.

  8. Całość schłodzić najlepiej na całą noc. Potem zdjąć obręcz i folię zabezpieczającą.

  9. Przykładać biszkopciki wokół tortu.

  10. Przywiązać wstążką.Teraz można udekorować pokrojonym kiwi.
    Tort przechowywać w lodówce.

  11. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń