Do góry

Desery Przepis na:

Tort gwiazda

Tort gwiazda

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 187

Dodano: 02.04.2018

Odsłon: 36

moj pierwszy tort z masą plastyczną...

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Jajka – 3 szt
  • Cukier – 7 łyżek
  • Cukier waniliowy -1 op
  • Sól- szczypta
  • Mąka pszenna – 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
  • Kakao – 2 łyżeczki
  • KREM:
  • Wiórki kokosowe – 20 dag
  • Cukier waniliowy – 1 op
  • Masło – 25 dag
  • Cukier – 3/4 szkl
  • Mleko – 1/2 litra
  • Mąka pszenna – 1 łyżka
  • Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki
  • Żółtka – 2 szt
  • MASA:
  • cukier puder 80 dag
  • żelatyna spożywcza 3 łyzeczki
  • glukoza w proszku 3 łyżeczki
  • gorąca woda 50 ml
  • barwnik spożywczy do ciast
  • ozdoby cukiernicze
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić.

  2. KREM:
    Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu).

  3. Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi

  4. MASA: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski , 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi.Jeśli masa będzie się ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.. Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń