Do góry

Desery Przepis na:

Tort Hit

Tort Hit

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 216

Dodano:

Odsłon: 7025

Jest to tort mojego pomysłu. Czekoladowe biszkopty idealnie łączą się z markizami. Jest to tort, który wyróżnia się wyglądem.

Składniki

  • Na biszkopt x3:
  • - 2 jajka
  • - 2 łyżki mąki tortowej
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka kakao (ciemnego)
  • - szczypta soli do białek
  • Krem:
  • - 500 ml mleka
  • - 2 budynie waniliowe
  • - 4 łyżki cukru pudru
  • - 25 dag margaryny Kasia
  • Dodatkowo:
  • - paczka markizów
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
    2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
    3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
    4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
    6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, ze trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
    7. Tak samo musimy upiec jeszcze dwa biszkopty.

  2. 8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty.
    9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Boki jak i wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu wyciskamy 6 rozetek i kilkanaście wokół nich małych.
    10. Odkładamy 6 markizów, a resztę kruszymy.
    11. Pokruszonymi markizami obkładamy boki, a te 6 wbijamy w duże rozetki.
    12. Tort odstawić do zastygnięcia na kilka godzin.
    13. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń