Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''jesień''

Tort ''jesień''

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3909

Dodano:

Odsłon: 312

Tort z jesiennymi czekoladowymi liśćmi.Tort z kremem stracciatella i jagodowym. Tort urodzinowy i imieninowy.

Składniki

  • BISZKOPT: -7 jajek -200 g.cukru
  • -130 g. mąki tortowej -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -dżem brzoskwiniowy-390 ml. -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM JAGODOWY:-250 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -200 g. jogurtu greckiego
  • -150 ml. frużeliny jagodowej -20 g żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO: -250 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -200 g. jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -100 g. mlecznej czekolady -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -1 masa śmietankowa w proszku
  • DO OBSYPANIA BOKÓW:
  • -50 g. mielonych migdałów
  • DEKORACJE:
  • -1 polewa biała do dekoracji w pastylkach -barwniki jadalne
  • -1/2 polewy deserowej -1/2 polewy mlecznej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.

  2. nasączenie-Dżem rozmieszać z przegotowaną wodą. Ciut mniejszą połową nasączyć spód biszkoptu.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć, resztą dżemu.

  5. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć trzecim blatem i schłodzić.

  6. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na paterze.

  7. masa-Zmiksować masę ze śmietanką w/g przepisu na opakowaniu. Posmarować cały tort.
    Boki obsypać mielonymi migdałami.

  8. dekoracje-Liście umyć i osuszyć.

  9. Każdą polewę osobno roztopić nad parą. Połowę białej zafarbować na żółty i brązowy kolor.
    Liście dolną stroną maczać w polewie i układać do zastygnięcia. Można pędzelkiem posmarować.
    Jak polewa stwardnieje, to delikatnie odklejać liście.

  10. Dekoracje ułożyć na torcie.

  11. Tort przechowywać w lodówce.Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 15 czerwca z jakiego drzewa czy krzaka te liście? czy one są jadalne,bo pięknie się prezentują? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 14 czerwca Śliczny Tereniu widzę,że też dzielnie wstawiasz kolejne swoje dzieła :-) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń