Do góry

Desery Przepis na:

Tort jogurtowo-jagodowy

Tort jogurtowo-jagodowy

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 937

Dodano: 17.06.2018

Odsłon: 358

Tort owocowy z jogurtem grackim na biszkopcie. Tort z rozetkami i ozdobami czekoladowymi, bardzo orzeźwiający i pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT:-4 jajka
  • -3/4 szklanki cukru -1/2 szklanka mąki -1/2 szklanki ziemniaczanej
  • -4 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • PIANKA JOGURTOWO-JAGODOWA
  • -3 galaretki Mocno Owocowy Smak -3 szklanki wody
  • -1 l. jogurtu greckiego-wiaderko -330 ml. śmietanki 30 %
  • -100 g.cukru pudru -1 śnieżka -250 g. serka mascarpone
  • -400 ml. frużeliny jagodowej -3 łyżki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • ROZETKI:-330 ml. śmietanki 30 %
  • -1 krem śmietankowy do tortów -100 g.masła
  • ozdoby czekoladowe gotowe albo własnoręczne
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 25 cm. Piec ok.25 min.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty. Spód włożyć do tortownicy a górę wykorzystać do innego tortu.

  2. pianka jogurtowo-jagodowa-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego tężenia. Żelatynę rozpuścić w szklance z 1/3 gorącej wody i ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Dodawać porcjami, jogurt, serek i frużelinę. Dolewać tężejące galaretki, ciągle miksując, na koniec dodać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Przelać do tortownicy na biszkopt z zabezpieczonymi bokami.Całość schłodzić parę godzin.

  3. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na paterze.

  4. rozetki- Śmietankę ubić z kremem, potem miękkim masłem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i zrobić rozetki. Ułożyć ozdoby czekoladowe.Przechowywać w lodówce.

  5. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń