Do góry

Desery Przepis na:

Tort kakaowo -jogurtowy

Tort kakaowo -jogurtowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Tort kakaowo -jogurtowy"

Składniki

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka Krem:
  • 200 ml kremówki
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • sok z 2 cytryn Polewa:
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka kakao
  • 1-2 łyżki wrzątku
  • 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ubij mikserem masło z cu- krem, dodaj jajko, wymieszaj. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Wymieszaj na gładkie ciasto.

  2. Przełóż ciasto do dwóch natłuszczonych i wyłożonych papierem form. Wstaw do gorącego piekarnika (180 st. C) i piecz 40 minut. Wystudź.

  3. Wymieszaj jogurt z cukrem i kremówką, dodaj sok i rozpuszczoną w wodzie żelatynę.

  4. Przekrój placki i przełóż warstwy kremem. Nie smaruj wierzchu. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

  5. Połącz kakao z cukrem. Rozpuść kawę we wrzątku. Dodaj kakao z cukrem, wymieszaj blenderem. Wylej na ciasto, nim polewa wystygnie.

  6. Więcej soku wyciśniesz z cytryny, jeżeli przed przekrojeniem przetoczysz ją kilkakrotnie po blacie, mocno dociskając dłonią.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń