Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort kawowy z nugatem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Przygotuj blaty: 25 dag masła utrzyj z 35 dag cukru na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej 10-12 łyżek mleka i dokładnie wymieszaj ciasto mikserem.
Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 55-60 minut. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i odłóż do wystudzenia.
Proszek budyniowy wymieszaj z resztą cukru i 100 ml zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej do zgęstnienia. Cały czas mieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Wystudź. Zimne ciasto rozetnij na 5 cienkich blatów. Budyń utrzyj z pozostałym masłem. Pod koniec ucierania dolej rozpuszczoną kawę.
Na spodnim blacie rozsmaruj połowę kremu nugatowego. Przykryj drugim blatem oraz 1/4 kremu kawowego. Połóż trzeci placek i ponownie 1/4 kremu kawowego. Przykryj go czwartym plackiem. Rozsmaruj na nim resztę kremu czekoladowego.
Połóż ostatni blat. Część pozostałego kremu kawowego przełóż do szprycy. Resztą kremu posmaruj wierzch oraz bok tortu. Udekoruj go rozetkami kremu wyciskanymi ze szprycy i ew. płatkami róży w cukrze oraz marcepanowymi figurkami. Schładzaj 2 godziny.Źródło: Naj