Do góry

Desery Przepis na:

Tort komunijny

Tort komunijny

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4920

Dodano:

Odsłon: 332

Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki. Takie dwa torty zrobiłam, dla wnuczki mojego brata, ale z różną dekoracją.

Składniki

  • składniki na 1 tort:
  • biszkopt: -7 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • cd.-120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wkładka: -1 słoik wiśni drylowanych -1 galaretka wiśniowa -350 ml.soku z wiśni
  • nasączenie: -110 g.musu brzoskwiniowego -1/2 szklanki wody
  • krem jagodowy:
  • -250 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -125 g. jogurtu greckiego
  • cd.-50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -125 ml. frużeliny jagodowej
  • cd.-20 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody
  • krem stracciatello: -250 ml.śmietanki 30 %
  • cd.-125 g. serka mascarpone -125 g. jogurtu greckiego -1 śmietan-fix
  • cd.-15 g. żelatyny -ok. 1/3 szklanki wody -20 g. płatków czekoladowych
  • krem z nutellą: -250 ml.śmietanki 30 %
  • cd.-250 g. serka mascarpone -125 g. jogurtu greckiego -1 śmietan-fix
  • cd.-125 g.nutelli -20 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody
  • tynk: -125 ml. mleka 3,2 % -150 g. cukru -400 g. masła (nie osełkowego)
  • cd.-200 g. mleka w proszku -barwnik zielony, jadalny
  • ozdoby: -200 g. mleka w proszku -200 g. cukru pudru
  • cd.-parę łyżek mleka w płynie -barwnik jadalny zielony
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. wkładka-Miskę 23 cm. zafoliować w środku i rozsypać tam odsączone wiśnie.Sok z odsączenia zagotować, odstawić wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Ostudzić i wlać na wiśnie do miski.Schłodzić w lodówce,do zastygnięcia.

  3. Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową rozrzedzonego musu.

  4. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Dodać frużelinę i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.

  5. wkładka-Delikatnie odkleić galaretkę z wiśniami od folii. Ułożyć w środku tortownicy.

  6. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim z tym że po żelatynie, dodać płatki czekoladowe. Delikatnie choć szybko wmieszać ale już łopatką. Krem wyłożyć na galaretkę i wcisnąć w boki tortownicy.

  7. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.

  8. krem z nutellą-Postąpić jak z pierwszym.Z tym że zamiast frużeliny, dodać nutellę. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  9. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
    Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
    Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.

  10. tynk-Zagotować płynne mleko z cukrem do rozpuszczenia cukru i wystudzić. Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu syropu z mleka i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Około 1/5 masy zafarbować na zielono. Tą zieloną masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości.
    Resztą białej posmarować cały tort.
    Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.

  11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować, na zielono na listki. Około 1/3 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm.
    Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek z białej masy. Cyferki odcisnąć na linijce też z białej masy.
    Białą masę rozwałkować, wycisnąć foremką i uformować róże.
    Zrobić też małe kwiatki jak i listki z zielonej masy.

  12. Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego stelażu z koła.

  13. Udekorować tort.

  14. Dekoracja na drugi tort z fioletową masą.

  15. Robiłam dwa identyczne z podwójnej porcji, ale z inną dekoracją.
    Torty przed podaniem, przetrzymywać w lodówce.

  16. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń