Do góry

Desery Przepis na:

Tort Komunijny

Tort Komunijny

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 187

Dodano:

Odsłon: 19451

Każda uroczystość ma swoją ozdobę-tort to jest to.

Składniki

  • Biszkopt1-12 jajek,1 szklanka cukru,2 szklanki mąki,12 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt2-4 jajka,13 szklanki cukru,34 szklanki mąki,szczypta proszku do pieczenia
  • Bita śmietana-0,75litra śmietany 30%,2 łyżki cukru,1 cukier wanilinowy 16g,2 łyżki żelatyny,34 szklanki przegotowanej wody;Nasą
  • Krem śmietankowy-2 margaryny Palma(80% tłuszczu)2 jajka,12 szklanki cukru,olejek śmietankowy,1 łyżka spirytusu
  • Masa cukrowa do dekoracji-kupiona w hurtowni(można zrobić samemu niestety nie wiem jak)
  • 1 figurka gipsowa anioła(kupiona w kwiaciarni)
  • Czerwony barwnik spożywczy(lub sok z buraka)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt1-jajka razem z cukrem miksujemy na puszystą masę,dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem,mieszamy na jednolitą masę,wylewamy do formy prostokątnej 25x35 cm.Pieczemy 45 minut w temp.180*C Biszkopt2-tak jak pierwszy tylko masę wylewamy do okrągłej formy o średnicy 15cm.Studzimy około 6 godzin. Nasączenie-wodę zagotować z cukrem,wystudzić,dodać sok Bita śmietana-żelatynę zamaczamy w zimnej przegotowanej wodzie,czekamy aż spęcznieje,rozpuszczamy w kąpieli wodnej,ochładzamy.Zimną śmietanę łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym,ubijamy,dodajemy chłodną żelatynę,mieszamy. Biszkopty kroimy na 3 poziome blaty- każdy składamy osobno! Blat nasączamy,przekładamy śmietaną i tak dalej,schładzamy w lodówce Krem śmietankowy-jajka sparzamy wrzątkiem,rozbijamy,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę.Osobno ubijamy margaryny,dodajemy ubite jajka,olejek i spirytus,mieszamy na gładką masę.Kremem tym pokrywamy oba torty.Około 12 masy zostawiamy do dekoracji. Masa cukrowa-rozwałkujemy na cienką warstwę,przykrywamy torty,schładzamy. Część kremu zabarwiamy na różowo(sok z buraka)Do papierowego worka z pergaminu,zrobionego tzw.tyta,wrzucamy różowy krem,odcinamy końcówkę i robimy powoli kreski i kropki.Następnie okrągły tort stawiamy na prostokątny,dekorujemy kwiatami jeśli chcemy,na górze wbijamy figurkę.Podziwiamy i mamy nadzieję na podziw innych.Pozdrawiam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tusia198812 30 czerwca 2011 Nigdy nie widziałam czegos tak wspanialego! Gratuluje talentu naprawde mistrzostwo świata :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

baskap 18 maja 2011 Nie ma za co przepraszać, sama pisząc poprzestawiałam literki, ale tort wygląda fantastycznie, mniam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BobMars39 17 maja 2011 baskap-sorry ale często mam problemy z przepisami tzn.myślniki nie myślą.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

baskap 17 maja 2011 Coś z proporcjami jest nie tak - Chyba zabrakło myślników pomiędzy liczbami określającymi ilość szklanek cukru i mąki. Nie wyobrażam sobie biszkoptu z 13 szklanakami cukru i 34 szkalnaki mąki- hihi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń