Do góry

Desery Przepis na:

Tort Komunijny - Książka

Tort Komunijny - Książka

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1610

Dodano:

Odsłon: 4829

Pyszny tort, nie mdły

Składniki

  • Biszkopt: jajka, 6
  • proszek do peczenia, 30 gram
  • cukier, 1,5 szkl
  • ocet, 1 łyżka
  • mąka, 1,5 szkl.
  • Bita śmietana:
  • śmietana 30 % 5szt po 330ml (1650ml)
  • cukier puder 5-5,5 łyżek
  • śmietan fix 6
  • Wykończenie:
  • barwnik niebieski
  • opłatek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie wrzucić przez sitko proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodać cukier, ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Piec w piekarniku ja nagrzewam na termoobiegu do 200 stopni, wkładam i przekręcam na 170 stopni.
    Przepis na biszkopt na dwa podkłady. Na ten tort potrzebujemy 4 podkłady. Ja jeden biszkopt upiekłam z barwnikiem niebieskim.

  2. Bita śmietana:
    Śmietane ubić, następnie dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem, wymiksować. Odłożyć trochę bitej śmietany na strojenie i to podzielić i do jednej części dodać barwnik niebieski i wymieszać będzie z tego zakładka.

  3. Biszkopty namoczyć słabą herbatką z cytryną.

    Przełożyć dwie warstwy biszkopta.
    Trzecią warstwę przeciąć na trzy równe części. Na drugą warstwę biszkopta posmarowanego bitą śmietaną podzielić na pół i na każdej połówce po środku ułożyć dwie warstwy wyciętego biszkoptu, tzn na środku lewej połówki jeden odcięty kawałek, na prawej stronie pośrodku drugi kawałek, trzeci kawałek nam zostaje nie wykorzystany. posmarować je bitą śmietaną.
    Na to położyć czwartą warstwę biszkopta , uformować książkę, czyli biszkopta lekko wgnieść pomiędzy te trzecią warstwę wyciętą. Położyć na górę bitą śmietanę, na to opłatek. Po boku tortu dać bitą śmietanę nożem równo, strony robimy widelcem. Na górze stroimy zostawioną bitą śmietaną w koło opłatka, a pośrodku niebieską bitą śmietaną robimy zakładkę do książki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń