Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''lato''

Tort ''lato''

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2908

Dodano:

Odsłon: 3126

Tort urodzinowy z dekoracją letnią, wieńcem kwiatów. Tort z kremem jagodowym, polany lustrzaną glazurą.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g.cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:-1/2 szklanki posłodzonej kawy
  • KREM JAGODOWY:
  • -750 śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -250 g. serka mascarpone -200 ml. frużeliny jagodowej
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • LUSTRZANA GLAZURA:
  • -200 g. cukru -30 g. kakao -200 ml. śmietanki 30 %
  • -1 gorzka czekolada-100 g. -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
  • ROZETKI: -330 ml. śmietanki 30 %
  • -1 krem truskawkowy do tortów, w proszku -100 g. masła
  • OZDOBY:-200 g. mleka w proszku(niebieskie op.)
  • -200 g. cukru pudru -kilka łyżek mleka w płynie -odrobinę olejku waniliowego
  • -jadalne farbki -perełki cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
    Obrócić z powrotem i przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni krążek biszkoptowy, włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć kawą.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce.
    Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą.

  4. Wyłożyć resztę kremu.

  5. Przykryć 3 blatem i schłodzić parę godzin w lodówce.
    Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce, albo paterze.

  6. lustrzana glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać cały tort.
    Przełożyć tort na paterę.

  7. rozetki-Śmietankę ubić z kremem a potem z miękkim masłem.Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.

  8. ozdoby-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Robić kulki i za pomocą szpatułki do modelowania zrobić kwiatek.Pomalować suchą farbką i włożyć cukrową perełkę.

  9. Na listki część masy zafarbować na zielono.Robić cienkie wałeczki jak i z białej jeszcze cieńsze. Złączyć razem i kroić w kawałeczki.i formować listki.

  10. ozdoby- Można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.Ułożyć dekoracje na rozetkach wokół tortu.
    Tort przetrzymywać w lodówce.

  11. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń