Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort malinowo-makowy z nalewką"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 22
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 193
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 22
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 193
Składniki
Blaty: masło utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę, a potem z kolejno wbijanymi jajkami. Gdy wszystkie jajka dobrze połączą się z masą maślaną, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wlej maślankę. Ciasto szybko wymieszaj mikserem.
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i odłóż do wystudzenia.
Przełożenie: żelatynę wymieszaj z niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Konfiturę mocno podgrzej, rozpuść w niej 1/3 żelatyny. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Skrop je nalewką malinową.
Na spodnim blacie rozsmaruj 2/3 masy malinowej. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ze śmietaną i masą serową. Do tężejącego kremu domieszaj mak. Na masie malinowej rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj resztą konfitury i kremu.
Marcepan rozwałkuj, nałóż na ciasto. Lekko dociśnij. Schładzaj 5 godzin. Jeśli chcesz podkreślić świąteczny charakter ciasta, tort możesz udekorować mikołajem i prezentami z marcepana.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 5 godzin. 1 porcja 680 kcalŹródło: Tina