Do góry

Desery Przepis na:

Tort marchewkowy z kremem z malibu i prażonym kokosem

Tort marchewkowy z kremem z malibu i prażonym kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Tort marchewkowy z kremem z malibu i prażonym kokosem"

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 4 łyżki likieru kokosowego, np. malibu
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 8 łyżek naparu z czarnej herbaty. Do oprószenia:
  • 60 g wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Średnica: 24 cm. Czas: 1,5 godz. plus chłodzenie 3-4 godz. Stopień trudności: dla początkujących.

  2. Wilgotny i aromatyczny tort marchewkowy jest najsmaczniejszy po kilku godzinach od przełożenia go masą. A krem na bazie serka mascarpone w połączeniu z likierem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi oraz naturalną wanilią nadaje mu prawdziwie odświętny charakter. Wiórki kokosowe z powodzeniem można zastąpić mielonymi migdałami (dodawanymi do masy) i uprażonymi płatkami migdałów (do posypania wierzchu i boków). Jeśli ciasto mają jeść dzieci, można pominąć likier kokosowy.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.

  4. Wysoką tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.

  5. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać do suchej miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, wiórki i przyprawę do piernika.

  6. Do masy najpierw wmieszać ostudzone masło, następnie powoli wsypać suche , mieszając je dokładnie (nie miksować!). Na końcu dodać marchew.

  7. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut.

  8. Ciasto ostudzić, następnie przekroić w poprzek na dwa placki. Rada: Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu jest suchy.

  9. Krem: 1. Ser zmiksować ze śmietaną, likierem i ekstraktem z wanilii. Miksować tylko do połączenia się składników. Jeśli ser był bardzo twardy, należy dodać więcej śmietany – tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

  10. Wykonanie: 1. Na paterze ułożyć pierwszy placek, który będzie dolną warstwą tortu.

  11. Polać go kilkoma łyżkami naparu herbacianego, posmarować kremem.

  12. Ułożyć kolejny placek, polać naparem, posmarować kremem.

  13. Na wierzchu ułożyć ostatni placek, posmarować wierzch i boki pozostałym kremem i oprószyć je dokładnie uprażonymi wiórkami kokosowymi.

  14. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny.

    Źródło: Pani

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń