Do góry

Desery Przepis na:

Tort Marcinek

Tort Marcinek

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 9380

Tort Marcinek to klasyka kuchni podlaskiej. Wielokrotnie wypiekany przy okazji różnych imprez czy spotkań. Tradycja pieczenia akurat tego ciasta sięga sięga carskiej Rosji. Na Podlasie przywędrowała wraz z osadnikami na początku lat 20 XIX wieku. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Co tu dużo mówić Tort Marcinek składa się z kilkunastu warstw ciasta kruchego. Przekładany jest najczęściej kremem śmietanowym. Lepiej wprawione gospodynie potrafią upiec , aż 20 takich warstw z ciasta kruchego. Mi na dobry początek udało się wykonać 12 warstw.

Składniki

> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Mąkę wraz z sodą przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło, śmietanę, jajka oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek wałkujemy na wielkość tortownicy i pieczemy oddzielnie przez około 8 minut(do złotego koloru). Studzimy.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
    Gotowe blaty przekładamy kremem śmietanowym. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce najlepiej dwie godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Honorata27 12 czerwca Myślę, że tak. Użycie sody zamiast proszka do pieczenia nie wpłynie znacząco na ciasto. Będzie bardziej pulchne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jaonka 05 czerwca Proszek do pieczenia i soda może być używana zamiennie w tej samej proporcji?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń