Do góry

Desery Przepis na:

Tort melba

Tort melba

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Tort melba"

Składniki

  • 25 dag musu z dyni
  • 3 jajka
  • 20 dag masła
  • półtorej szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 1 litr mleka
  • pół kg śmietany 18-proc
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • kostka masła. Ponadto: galaretka brzos kwiniowa
  • puszka brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Magdalena Imielińska z Ciśca

  2. Ciasto: masło stop, wsyp cukier, rozpuść. Zdejmij z ognia, dodaj mus z dyni, ostudź (pół szklanki odłóż na polewę). Dodaj jajka, zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę i proszek, połącz. Białka ubij, wymieszaj z ciastem. Wlej do tortownicy, piecz 45 min w 180°C. Ostudź, przekrój na pół.

  3. Krem: mleko zagotuj. Śmietanę roztrzep z jajkami, wlej do mleka. Gotuj kilka minut, aż ser oddzieli się od serwatki. Osącz, ostudź.

  4. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Mieszaj, dodając po łyżce ser. Brzoskwinie osącz, pokrój. Zalewę z brzoskwiń zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp galaretkę, połącz.

  5. Pół kremu rozsmaruj na spodzie ciasta, ułóż brzoskwinie. Zalej tężejącą galaretką. Rozsmaruj resztę kremu, przykryj ciastem. Odłożoną dynię utrzyj z cukrem pudrem, polej ciasto.

  6. czas przygotowania 90 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,30 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń