Do góry

Desery Przepis na:

Tort „melba”

Tort „melba”

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 16

Przepis wart wypróbowania: "Tort „melba”"

Składniki

  • 3 jajka
  • 22 dag cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 10 dag mąki
  • 2
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag posiekanych pistacji
  • 30 dag mrożonych malin
  • puszka brzoskwiń
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 60 dag śmietany kremówki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij sztywną pianę. Dodaj 3 łyżki wody i 10 dag cukru oraz cukier waniliowy, dodaj żółtka. Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i pistacje (odłóż łyżkę do dekoracji). Piecz w 175 st. C przez 20-25 min. Odstaw, żeby wystygło.

  2. Rozmroź maliny, odłóż ok. 20 do dekoracji, pozostałe zmiksuj. Brzoskwinie odsącz z syropu i także zmiksuj. Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, 12 dag cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. 40 dag śmietany ubij na sztywno i połącz z masą jogurtową.

  3. 1/3 żelatyny wymieszaj z 1/3 masy jogurtowej i dodaj mus brzoskwiniowy. Zrób to samo z 1/3 musu malinowego. Trzecia warstwa to pozostały mus malinowy i reszta jogurtu.

  4. Układaj masy kolejno na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki na 6 godzin. Ubij pozostałą śmietanę z ostatnim op. cukru waniliowego i udekoruj nią boki oraz wierzch ciasta. Ułóż odłożone maliny. Do podania przechowuj tort w lodówce.

  5. Czas przygotowania: 75 minut 380 kcal/1 porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń